Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreti felvonulás

Szüreti felvonulás 2012.

 

2012. szeptember 22-én Tokod történetének talán legnagyobb szüreti felvonulását rendeztük meg. Köszönet illeti a lovas kocsisokat és lovasokat, akik önzetlenségből eljöttek és lehetővé tették, hogy a felvonulás megtörténjen. Köszönet illeti a felvonulókat, a megálló pontokon fellépőket, mert színt vittek a felvonulásba és a műsorukkal szórakoztatták a felvonulásra kíváncsiakat: Hegyeskő Általános Iskola néptáncosait a Tokodi Őszirózsa Nyugdíjas klubot a Szivárvány társaskört a Tokodi Faluközösség Egyesületét a Tokodi Csillagfény Mazsorett csoportot és a Csizmahíja néptánccsoportot. Köszönet illeti a megállópontokon vendégül látókat: Tokod-Üveggyári nyugdíjas klubot, Juhász Sándort a Barna Medve söröző tulajdonosát, Tokodi Karitász Egyesületet a György pékséggel közösösen, akik zsíros kenyérrel, pogácsával, üdítővel és borokkal vendégelték meg a felvonulókat. Köszönet illeti a Pá-di-di-s lányokat és a Gazdakörösöket, hogy a megálló pontokon pogácsát, üdítőt és bort kínáltak. Köszönet illeti továbbá az ÖNO-sokat és a Hegyeskő Általános Iskola tanárait és diákjait, akik elkészítették a lovas kocsikra a díszítést és vállalták a feldíszítést is, a Borkultúra Egyesületet, akik a felvonulás végén gondoskodtak a szomjunk oltásáról. Külön köszönet illeti a Tokodi Gazdakört, akik a polgármester úrral kiegészülve már reggel 08.00 órától azon dolgoztak, hogy egy tál gulyással vendégül tudják látni a felvonulókat, illetve György Istvánt és Bánhidiné Mészáros Editet, hogy felajánlásaikkal támogatták a rendezvényünket.  Legvégül és nem utolsó sorban köszönet illeti az Ízis Gyöngyszemei  Hastánccsoportot és az Ifjú zenekart, hogy a felvonuláson résztvevőket a visszaérkezés után látványos műsorukkal és színvonalas zenéjükkel szórakoztatták.    

 Pár mondattal egy kis betekintést szeretnék adni a felvonulást megelőző szervezésbe.     

Mint az már talán köztudott, az idei szüreti felvonulást kicsit nagyobbra terveztük. Az volt a szándékunk, hogy Táttal közösen rendezzük meg. Az előnyök és a hátrányok latba vételével tártuk szándékunkat a tokodi civil szervezetek vezetői, képviselői elé. Az előkészületek során, egyeztetési szándékkal, kettő alkalommal szerveztünk meg megbeszélést. Az első alkalommal mindenki elmondta a véleményét a közös szervezéssel kapcsolatban, illetve az elképzelések lettek vázolva a kialakítandó műsorral kapcsolatban.  A megbeszélés vége az lett, hogy a közös rendezést elvetettük. Ennek több oka volt, de amik a hagyományos megrendezés mellett szólt az az útvonal és a fellépők műsorának hossza volt.

A második megbeszélésen a műsorok pontosítása és az első megbeszélés óta eltelt idő alatt elvégzett munka megbeszélése volt a fő téma. Úgy mentük el a megbeszélésről, hogy a legapróbb részletekig egyeztettünk, megbeszéltünk mindnet.

A felvonulás napjának reggelén 08.00 órakor kezdtük meg az előkészületeket a főzésre. A Tokodi Gazdakör vállalta magára, hogy három üstben fog főzni. Polgármester úrral közösen végeztük el a főzés előkészületeit, a főzést és természetesen a kiszolgálást. Kettő üstben bab, egy üstben krumpli gulyás lett főzve. Mind elfogyott, így nem kell külön kiemelni, hogy a Tokodi Gazdakör szakácsai megint remekeltek.    

A lovasok és a lovas kocsisokkal a kapcsolatfelvétel már több min 1 hónapja megtörtént. Nagy szerencsénk volt, hogy korán elkezdtük a szervezést, mert időközben Bajót és Tinnye is a mi időpontunkra kezdte meg a saját felvonulásának megszervezését. Így aztán, mivel korábban szóltunk és ez által ígéretet kaptunk a lovasoktól és a kocsisoktól, hozzánk jöttek el felvonulni. Bár itt megjegyezném, hogy Tokodra nagyon szívesen jönnek, ezt többen ki is hangsúlyozták, sőt már azt is mondták, hogy jövőre is itt a helyük. Idén 19 lovas kocsis ( ebben benne vannak a póni fogatok is )és 25 lovas fogadta el meghívásunkat. Örvendetes tény, hogy idén 2 db lovas kocsival tokodiak is jelen voltak a felvonuláson. 

Az indulást megelőző kocsi elosztás és besorolás talán az egyik legfontosabb feladat. A kocsik kiosztása, nem egy egyszerű dolog. Ahogyan érkeznek a kocsik, hiszen soha nem tudhatjuk előre, hogy akik megígérték el is jönnek, változik a sorrend.  Figyelembe kell venni, hogy mekkora a kocsi, hányan férnek el rajta, van-e korlát, van-e létra hozzá, hány fős a fellépő csoport, hányan jöttek a kísérők és még hosszasan lehetne sorolni a kiosztást befolyásoló tényezőket.

A kocsi elosztás után a következő nagy feladat a besorolás. Itt is rengeteg minden van, amire figyelni kell. Többek között, hogy milyen a ló viselkedése, bírja –e a zenét, nótázást, mennyire bírja azt a megterhelést, hogy egy felvonuláson van, milyen gyorsan tud haladni a kocsi stb., stb.

A felsorolt tényezők próbára teszik a résztvevőket. Szerencsére az idén mindenki szó nélkül megértette, hogy ha át kellett szállnia egy másik kocsira esetleg mégis vissza kellett szállnia a korábbi kocsira. Toleránsak voltunk egymás iránt, így gördülékenyen ment minden.

A kezdeti nehézségeket a megkésve érkező kocsisok pillanatok alatt megoldották. Idén elmondhattuk, hogy aki akart kocsin felvonulni, annak tudtunk kocsit biztosítani.        

A megálló pontokon mindenki elő tudta adni színvonalas műsorát a kíváncsiskodók nagy örömére. Megfelelő vendéglátásban részesültünk mind a vendéglátók, mind a saját kínálóink részéről.  

Visszaérkezésünk utána a színpadon fellépők szórakoztatták a megjelenteket.

Összegezve végül is egy nagyon színvonalas, tartalmas műsorokkal tarkított szüreti felvonuláson vagyunk túl, amiért mindenkinek csak köszönet jár, így természetesen a Tokodi Önkormányzatnak is amiért a felvonulás anyagi hátterét biztosította.

 Szeretném megköszönni minden Tokodi Gazdaköri tagnak, minden Tokodi Civil szervezetnek azt az önzetlen munkát és odaadást amivel hozzájárult a mai szüreti felvonulás programjának zökkenőmentes lebonyolításához. Külön köszönet az önzetlen részvételért a felvonuláson részt vevő kocsisoknak és lovasoknak. Egy év múlva veletek ugyan itt. Hálás köszönet.

Horváth Mihály

Tokodi Gazdakör elnöke