Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás, Somló-hegy

Tokodi Gazdakör kirándulni volt!


Hosszú hetek teltek el szer-vezéssel és előkészületekkel, míg végleges lett a Tokodi Gazdakör kirándulásának prog-ramja. A szervezést nehezítette, hogy alig sikerült olyan helyet találni, ahol egy 50 fős kiránduló csoportot egyszerre tudnak fogadni és természetesen ahol még nem jártunk. Sűrűn egymást követő programok és egyéb ese-mények figyelembe vételével 2012. július 7-én végül is egy fe-lejthetetlen napot töltött el ismételten az, aki velünk tartott. A nagy melegre való tekintettel úgy kellett összeállítanunk a prog-ramunkat, hogy többet tartózkodjunk zárt helyen, mint a sza-badban a tűző napon.
08.00 órakor indultunk el a Tokodról. Kisebb kerülővel, isme-retlen utakon végül is eljutottunk úti célunk egyik állomására Várpalotára. Az idáig tartó úton jó hangulat jellemezte a társa-ságot. Időtöltés gyanánt a rendelkezésünkre álló étlapból min-denki kiválaszthatta a számára legmegfelelőbb késő délutánra tervezett ebéd menüjét, melyet útközben meg is rendeltünk.
Várpalotán megtekintettük a Zichy kastélyban kialakított Tri-anon múzeumot. Páratlan és nagyon gazdag a kiállítás anya-ga. Rengeteg eredeti könyv, szórólap, tárgy jellemzett minden egyes kiállítási részt. Külön termekben elevenedtek meg előt-tünk a kort meghatározó történései, eseményei. Egymást kiegé-szítve, jól megfértek egymás mellett a magyarság kimagasló személyei, jelképei. Egyes termekben a kiállított tárgyak mon-danivalóját az oda illő zenei és hangfelvételekkel tették még színesebbé. Egy teremben kisebb, korhű mozit alakítottak ki. Itt korabeli filmek elevenítették fel a világháborúk eseményeit, történéseit. A rendelkezésünkre álló bő 1 óra sajnos nem tettelehetővé a múzeum részletes megismerését. Ahhoz mégis ele-gendő volt, hogy a történelmi tudásunkat e korral kapcsolat-ban felelevenítsük és egy kicsit a tudásanyagunkat bővítsük. A kiállítás megtekintését mindenkinek csak ajánlani tudjuk.
Várpalotáról utunk egyenesen a Balatontól északra találha-tó Somló-hegyhez vezetett. Úti célunk az Oszvald pincészet volt. A Somló-hegy déli részén a hegyoldal aljában kialakított pince-rendszerhez a főúttól szőlő lugasok között, gyalog vezetett az utunk.
Az Oszvald pincészetben saját termésű Hárslevelű, Olaszriz-ling, Juhfark és Furmint szőlőkből, modern technológiával készí-tenek borokat. A borkóstoló 2009-es évjáratú borokkal kezdő-dött és ezután csak visszafelé mentünk az évjáratokban. Újabb borok fogyasztásra még nem készültek el. A borok kóstolása közben megoszlott a társaság. Kinek ez, kinek az a bor ízlett jobban. Egy biztos, nagyon jó minőségű, ízletes, szép borokat kóstolhattunk meg. Igazoltuk Alex Liddell angol boresztéta és szakíró állítását miszerint az Oszvald borai talán következetesen a legjobbak azok közül, amelyeket a Somló-hegyen kóstolt.
Közel jártunk a 16.00 órához, amikor elindultunk Zámolyra a Pedró étterembe. Az út jó másfél óráját az el nem maradható jókedv és dalolás töltötte ki. A bőséges és finom ételek elfo-gyasztása után volt még idő arra is, hogy aki akart mozogjon egy kicsit. Hangulatos zenei est volt éppen az étteremben, így a táncos lábúak megmutathatták mit is tudnak.
22.00 óra után megfáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza Tokodra. Azt hiszem ismételten egy páratlan, emlékezetes, szép napot töltöttünk el.
Kedvcsinálóként mindenkinek ajánljuk a kirándulásról készült fotók megtekintését a www.tokodigazdakor.eoldal.hu oldalon.


Horváth Mihály
Tokodi Gazdakör elnöke