Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minőségi fehér fajták 3. oldal>>>

                                                            Oremus, Zéta
oremus--zeta.jpg

Nevét Tokajhegyalja egyik híres történelmi dûlôjérôl kapta. Fajtahibrid. Király Ferenc a Bouvier és Furmint keresztezésével állította elô.
Levele inkább a Furminthoz hasonlít, de vállöble szélesen nyitott "U" alakú. Fürtje viszonylag kicsi, tömött.
A hagyományos Tokajhegyaljai fajtáknál (Furmint, Hárslevelû) korábban érik, hozzájuk hasonlóan jól aszúsodik és bôven terem. Termésébôl hagyományos Tokajhegyaljai technológiával a tokaji borkülönlegességek elôállíthatók. További tapasztalatok birtokában, jó tulajdonságai miatt terjedése remélhetô.

                                                             Nektár
nektar.jpg

Bakonyi Károly és munkatársai állították elô a Judit és a Cserszegi fûszeres keresztezésébôl (a Judit is Bakonyi hibrid a Kocsis Irma x Csaba gyöngye szülôktôl).
Levelén a Cserszegi fûszeres bélyegei uralkodnak. Vállas, olykor ágas fürtje laza, kicsi vagy középnagy. Bogyói halvány rozsdabarna színûek, pontozottak.
Augusztus végén érik, szeptember elsô felében már magas cukortartalommal szüretelhetô. Nem rothad. Kielégítô fagytûrô képességû. Bora fûszeres, kissé muskotályos illatú és zamatú.
Kedvezô tulajdonságai alapján jövôje reményekre jogosító.                                                             Karát
karat.jpg

Kurucz András és munkatársai nemesítették a Kövidinka és a Szürkebarát keresztezésébôl. Állami minôsítése után alig szaporították és telepítették, területe ma sem számottevô.
Levele kerekded ép esetleg három karéjú nyílt oldal és vállöböllel. A levél széle csipkés, a levélerek barnáspirosak. Rövid kocsányú fürtje tömött, vállas.
A bogyók zöldessárgák, hamvasak, feketén pontozottak. Október elején szüretelhetô, kevésbé rothadó és közepes fagytûrésû edzett fajta. A szárazságot kiválóan tûri.
Bora fajtajelleges, testes, finom savakkal. Csapadékban szegény területeken telepítésre feltétlen érdemes fajta.                                                             Mátrai muskotály
matrai-muskotaly.jpg

Kozma Pál és munkatársai nemesítették az Izsáki és az Ottonel muskotály keresztezésével. Eddig keveset telepítettek belôle.
Levele szembetûnôen nagy, kerek, alig tagolt, nyílt vállöblû. Nagy, vállas, tömött fürtû.
Sûrû lombú, fokozott zöldmunkát igénylô fajta. Bôtermô. Október elsô felében szüretelhetô, nem túl magas (16-17) mustfokkal. Fagyérzékeny. Bora kemény, vékony, muskotályos jellegû.

 


                                                             Kövérszőlő
koverszolo.jpg

Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravészt követően szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Mindössze néhány éve, 1998-ban szerzett állami minősítést, de a közeljövőben várhatóan a telepítésre ajánlott fajták közé kerül Tokaj-Hegyalján. Vegetatív, erős növekedésű fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza, bogyója gömbölyű, középnagy. Rothadásra különösen érzékeny, ezért telepítése szellős helyeken ajánlott. Fagy- és szárazságtűrő képessége jó. A Furmintnál 10-14 nappal korábban érik. Sok és jó minőségű aszút terem.

                                                           Góhér
goher.jpg

Szikszai is említi, tehát a XVI. században már bizonyíthatóan termesztették. Korai érésű, magyar eredetű fajta. Tőkéje középerős növekedésű, levele tagolatlan vagy karéjos, fűrészes-csipkés szélű. Fürtje nagyon laza, középhosszú, bogyói oválisak, középnagyok. Kiszorulásának a termesztésből az volt az egyik fő oka, hogy virága nőjellegű, ezért rosszul termékenyül. Termőképessége kicsi, ezért jól termékenyítő fajtákkal vegyesen kell telepíteni. Töppedésre, aszúsodásra rendkívül hajlamos. Fagyra kissé, szárazságra kevésbé érzékeny. Újbóli termesztésbe vonására kísérletek folynak Hegyalján.

                                                             Chenin blanc
chenin-blanc.jpg

Franciaországban fõként a Loire mentén, Dél-Afrikában (Steen név alatt is) és Ausztráliában is igen elterjedt fajta. Illata mogyoróra emlékeztet, savai általában lágyak. Csak a fajta legjobb borai számítanak igényesnek. Az elismerten legjobb és hihetetlenül hosszú ideig eltartható chenin blanc-t Nicolas Joy, bioborász készíti a Loire mentén (Coulée de Serrant).

 

 


                                                             Kerner
kerner.jpg

Német nemesítés, amely a fajta élvonalába verekedte fel magát. "Szüleiben" a trollingert és a rizlinget tisztelhetjük. Bora ezért erõsen emlékeztet a rizlingre: gyümölcsös, savkaraktere harmonikus, gyakran igen erõteljes fûszeres zamattal. Elvétve Ausztriában és Dél-Tirolban is találkozhatunk vele.

 

 

 


                                                             Marsanne
marsanne.jpg

A francia Rhône-vidék fontos fajtája. Bora, amely gyakran cuvée-ban (rendszerint házasítás céljából) érlelt bor, erõteljes és finoman fûszeres; hosszabb tárolásra is alkalmas. Ausztrál változatainak minõsége, valamint a ritkaságszámba menõ kaliforniai marsanne-borok egyre ígéretesebb minõségûek.