Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fröccs

A fröccs - eredeti nevén spriccer - az egyik legnépszerűbb alkoholos ital Magyarországon. Két legfontosabb összetevője a bor (általában fehér) és a szódavíz. Vigyázat, nem szénsavas ásványvíz! Ez már csak azért is fontos, mert bizony az osztrákok is azt állítják, hogy ők adták a fröccsöt a világnak. Egy azonban tény: a szódásszifon magyar találmány, Jedlik Ányos nevéhez fűződik.

De térjünk egy kicsit vissza a fenti idézethez, ami Vörösmarty Mihály 1842. október 5-én írt, Fóti dal című verséből származik. Fontos dátum ez: az említett napon hívta meg barátait szüretre Fáy János, a kor szellemi- és irodalmi életének központi figurája. A vendégek között volt egy másik nagyszerű költő is, Czuczor Gergely, ő vitte magával Jedlik Ányost, akiről sokaknak eszébe jut a dinamóelv, vagy az elektromotor, de kevesebben tudják, hogy a szódásüveg is az ő találmánya. 

A feltaláló a szüretre magával vitte a világ első szódásszifonját, és a Fáy-birtokon -  a vendégek megdöbbenésére -, elkészítette a legelső fröccsöt, amit spriccernek nevezett el. Vörösmartynak nem tetszett ez a németes kifejezés, ezért kitalálta helyette a fröccs szót. 

                                                                         Forrás: Pataki Dimitra/Esti Hírlap

Fröccsfajták:

 

Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés):  1 dl bor+1 dl szóda

Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás):   2 dl bor+1 dl szóda

Hosszúlépés (fordított):                     1 dl bor+2 dl szóda

Góréfröccs:                                       1-2 dl bor+1 kis spricc

Házmester:                                        3 dl bor+2 dl szóda

Viceházmester:                                 2 dl bor+3 dl szóda

Háziúr (nagy házmester):                 4 dl bor+1 dl szóda

Lakófröccs:                                      1 dl bor+4 dl szóda

Mafla:                                                5 dl bor+5 dl szóda

Avisfröccs:                                        7 dl bor+3 dl szóda

Krúdy-fröccs:                                   9 dl bor+1 dl szóda

Polgármester:                                   6 dl bor+4 dl szóda

Alpolgármester:                                4 dl bor+6 dl szóda

Sóherfröccs:                                      1 dl bor+9 dl szóda

Csattos (csatos):                                1 liter bor+5 dl szóda

Lámpás:                                            1,5 liter bor+5 dl szóda

Magyar-angol:                                  6 dl bor+3 deci szóda

Instant fröccs:                                  egy autószifon bor + patron

Színészfröccs:                                   2 dl szóda langyosan

Gyerekfröccs:                                   2 dl szőlőcsepp+1 dl szóda

Tisza fröccs (Kasfröccs):                  pezsgő vörösborral

                                                                                                  (egészségünkre)

 

„S mert a részeg embert utálom, legalább úgy, mint a kákabélűt, aki fanyalogva ásványvízzel keveri a bort, meddig és miért akarsz ilyen óvatosan élni, szomorú barátom? - tartok majd egy kivénült sváb csaposlegényt, aki megtanít vendégeim számára fröccsöt készíteni. Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. Sajátságos, de igaz, hogy fröccsöt nem tud a magánember készíteni. Hiába tanulod meg a leckét, hasztalan vásárolsz háromdecis poharakat, igen, hiába méred ki és vegyíted aggályos gondosan a két deci bort egy deci szikvízzel, a fröccs képletét csak hivatásos csapos ismeri. S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot. Mert minden ásványvíz gyászos dolog, elrontja a bor jellemét, de a szikvíztől a badacsonyi vagy egri fehér illata nem változik, s a fröccs óvatos-okos keverési aránya, hála az évszázados gyakorlatnak, megóvja a magyart mindenféle kilengéstől. Magánember nem tud fröccsöt keverni. A "tréfa", a "házmester", a "hosszúlépés" keverési titkát könnyebb meglesni, mint a fröccs készítésének mesterségbeli rejtelmeit. Ahogy a jó csapos fél kézzel önti a háromdecis üvegbe a bort, a másik kezével hozzácsapja a megfelelő adag szódát: ez a titok, melyhez csak szakember ért. Sok kocsmározó ember otthonülő maradt volna Magyarországon, ha a fröccs titkát magánember is elsajátíthatná. De ez lehetetlen, sajnos.”

                                                                          Márai Sándor: A magyar borokról